+40 728 249 680 contact@itprenori.ro

O scurtă introducere și istorie, în același timp legat de educație și tehnologie

Începând cu anul 2000, tehnologia a intrat într-o adevărat ascensiune iar acest lucru atrage după sine, cu fiecare zi care trece să fie din ce în ce mai multă cerere pentru personal ce are calificare sau dovedește că se pricepe la ”mânuirea” tehnologiei și în același timp cererea pentru procese și sisteme automatizate este din ce în ce mai mare.

Acest lucru nu este neapărat ceva negativ, doar că, este necesar a se ține cont de acest aspect atunci când copiii noștrii doresc să-și aleagă calificarea, sau atunci când noi, părinții, împingem copiii spre un anumit domeniu.

Să nu uităm că în ziua de azi, vedem aproape zilnic la emisiuni, tot felul de automatizări și procese automatizate ce înlocuiesc mâna umană și ajung chiar să înlocuiască un adevărat grup de oameni.

Fabrica de masini din 1950
Fabrica de masini din 2000

Aici nu este vorba că tehnologia ne va prelua forța de muncă ci mai degrabă vorbim de faptul că tehnologia ne ajută să fim mai creativi și să începem să dezvoltăm mai mult, decât să fim ocupați cu procese mecanice.
Pentru noi oamenii, tehnologia este o unealtă ce de-abia acum începem să o cunoaștem cu adevărat și de-abia acum începem să o utilizăm. Întradevăr sunt încă oameni ce nu cred acest lucru, dar să nu uităm că în momentul în care s-a descoperit curentul, mulți oameni au spus că acesta nu se va utiliza decât la aprinderea unui bec, sau când a apărut internetul, replica a fost că se va utiliza doar de către grupările guvernamentale și Statele Unite și nu va fi util pentru restul persoanelor.
Se pare că aceste persoane, ce nu au viziunea viitorului în tehnologie, încă mai sunt printre noi și ajung să influențeze și pe cei de pe lângă ei, dar spre bucuria noastră, nu pe toată lumea.
Dacă tehnologia a acaparat piața forței de muncă, din păcate nu putem spune același lucru și despre educație.

Clasa de invatamant din anii 1950

Dacă facem comparația cu ce a fost acum mai bine de 60 de ani, mare schimbare nu vedem, decât faptul că elevii au libertatea de a decide cum și cu ce se îmbracă și cum își poartă părul, dar mai mult de atât, nu ne-am schimbat.
Poate că în statele unite au mai apărut ceva gratii dar în schimb, educația nu s-a schimbat cu foarte multe.

Se încearcă a se păstra siguranța în școli prin implementarea sistemelor de pază și protecție ceea ce nu face altceva decât să atragă violența și curiozitatea de a ”trece frontiera”.

Sistemul implementează tot felul de reguli ”anti”, iar rezultatul acestor implementări este anti educație. Sistemul de predare a rămas identic, curricula este identică iar cerințele pieței sunt cu totul și cu totul altele.

Pe zi ce trece, interesul copiilor de a merge la școală scade datorită faptului că văd zilnic șomerii calificați ce părăsesc cu ”brio” educația. Ghidarea copiilor spre o meserie sau spre înclinațiile lor lipsește cu desăvârșire , iar acest aspect nu duce la nimic altceva decât la acei candidați ce își prezintă CV-ul cu mândrie, cum că au terminat liceul mecanic auto, după care au urmat și absolvit facultatea cu profil economic, urmând masterul în agricultură și doctoratul în energie eoliană. Persoane supra calificate ce în realitate nu sunt calificați în nimic iar drept urmare se angajează ca manager în vânzări (casier) la KFC.

Educația în tehnologie

Noi, oamenii, suntem din ce în ce mai dependenți de tehnologie și este și normal să fim așa. S-au dus timpurile în care transportam cu noi tot felul de carnețele în care ne luam notițe și calculam tot felul de funcții. A trecut perioada în care aveam un calendar în care ne notăm programul și îl răsfoiam zilnic pentru a vedea ce anume mai avem de făcut sau ce anume mai este necesar să adăugăm. Pentru toate acestea, folosim telefoanele mobile în care ne înregistrăm datele, vocal sau în comandă toate aceste aspecte și ne ajută să fim mai relaxați datorită funcției de ”reminder”.

Acesta este doar un mic aspect al tehnologiei. Aceasta ne înconjoară zilnic sub multe forme: televizoare inteligente ce redau ce vrem noi și când vrem noi, electrocasnice inteligente ce ne anunță cum și ce anume mai avem de făcut sau este deja făcut pentru noi, telefoane inteligente ce ne amintesc că avem o zi agitată și că este nevoie să facem o pauză, ceasuri inteligente ce ne spun că suntem deshidratați și avem nevoie de hidratare, mașini autonome ce ne ajută cu transportul în așa fel încât în tot acel timp ne putem concentra la ce este esențial în viața noastră. Nu ai visat că într-o zi îți vei angaja șofer personal? Ei bine, acele zile se aproprie că vrei sau nu.

 

Magazine autonome ce-ți oferă posibilitatea de a cumpăra produsele lor și de a achita fără să fi nevoit să stai la o casă de marcat aglomerată. Tu, cumpărătorul, îți dorești să achiziționezi produsul, să îl achiți și să-ți vezi de viață cât mai repede posibil. Sau putem merge umpic mai departe și vedem, frigidere inteligente ce comandă singure produsele ce lipsesc din ”depozitul” acestora, iar furnizorii ne aduc direct la domiciliu aceste produse fără ca noi să ne mai gândim dacă și când avem nevoie de ceva alimente.

Sisteme automatizate de producție ce fac ca erorile de producție să fie egale cu zero, sau timpul de producție să fie cât mai scăzut.

Toate aceste aspecte doar spre folosul nostru, a omenirii.

Ținând cont de faptul că tehnologia va deveni viitorul nostru și ținând cont că nu vom putea schimba acest lucru egal cât de mult unele persoane îl doresc, ce anume se poate face ca viitorul nostru să arate cât mai bine și ca noi să pregătim generațiile viitoare pentru această schimbare?

După câteva cercetări, noi am ajuns la concluzia că generația noastră, a adulților, nu este pregătită pentru acest aspect, pe când generația copiilor noștri îmbrățișează cu bucurie fiecare aspect al tehnologiei. Singurul lucru ce este necesar ca noi, ca adulți să îl facem, este să învățăm alături de aceștia și să îi ajutăm să se dezvolte în așa fel încât tehnologia să ajungă să fie unealta de care vorbeam și nu blocajul dezvoltării acestora.

Când vorbim de educație în tehnologie, vorbim de faptul că peste câțiva ani, 99% din oameni vor avea lentile de contact ce îi vor ajuta să fie în 3 lumi paralele. Poftim??? Vei spune.

Da, cu ajutorul acestora, oamenii vor avea posibilitatea să fie prezenți în lumea reala dar în același timp să vadă schimbări în realitatea augumentativă și în paralel să navigheze într-o lumea virtuală alături de alte persoane. Dacă acum te gândești că exagerăm, ei bine, în ziua de azi, toate aceste lucruri se petrec doar că nu toate în același timp, dar mai stai puțin și vei ajunge să fi depășit.

Din această cauză și din faptul că am reușit să vedem viitorul, în mare parte, noi suntem de părere că educația în tehnologie TREBUIE să fie baza fiecărei școli din această lume.

Copiii ce-și dezvoltă abilitatea de a gândi spre tehnologie și au cunoștințe despre ”mânuirea” acesteia, că vorbim aici de simpla utilizarea a calculatorului, sau de limbaje de programare complexe, aceștia au o mai mare șansă pentru a se califica într-o poziție ce o doresc a o ocupa în viitor.

Tehnologia în educație

Timpurile în care adulții își duceau copiii la școala din cartier fără a face cercetare și fără să-și pună întrebarea ce anume și cum anume învață copilul meu la această școală, se aproprie de sfârșit. Pe zi ce trece vedem tot felul de acțiuni pe care părinți le fac doar pentru ca pruncii acestora să fie la cea mai bună școală ce și-o permit. Același lucru se va întâmpla și cu școlile lipsite de utilizarea tehnologiei în educația copiilor.

La fel precum noi adulții căutăm cei mai buni furnizori de anumite produse sau servicii, sau la fel precum căutăm cele mai bune locații unde să ne petrecem timpul, sau precum ne căutăm postul de muncă în funcție de ce anume oferă acea firmă, pe lângă salariu, că în ziua de azi vedem că nu acesta este punctul forte pentru care anumiți angajați își schimbă locurile de muncă, tot așa se vor căuta și școlile viitorului. În funcție de felul și modul în care tehnologia este implicată în partea educațională.

Gândirea omenirii a evoluat și cu cât ne chinuim mai mult să continuăm cu vechea metodă de predare și de învățare, cu atât mai mult școlile vor eșua.

Tehnologia din ziua de azi ajută copiii în a memora lucrurile mult mai repede decât o făceam noi pe vremea în care ne puneam să învățăm. Ne ajută să ne perfecționăm în domeniu doar prin cercetare și urmărire. Ne oferă informațiile atât de rapid încât nici măcar nu ne mai chinuim să ținem minte sursele din care am învățat pentru că le vom găsi în același loc și la următoarea căutare. Cu ajutorul tehnologiei putem ajuta copiii să învețe mult mai repede și mult mai eficient iar acest lucru va avea un impact important în dezvoltarea acestuia ca adult.

Educația distractivă, bazată pe acțiune și pe activitate directă, are efecte pozitive și ne demonstrează în fiecare zi că avem potențial mult mai ridicat decât credem și că ne putem dezvolta mult mai mult în viitor cu ajutorul tehnologiei.

 

Doresti sa alegi acest model de educatie pentru copilul tau?

Aveti copii?

Sunt deacord sa primesc informatii

3 + 7 =