+40 728 249 680 contact@itprenori.ro

Ce înseamnă IT?

IT este abrevierea de la  Information Technology, în română noi numim asta tehnologia informației sau tehnologia informației și a comunicațiilor, pe scurt TI, respectiv TIC.

Acest termen Information Technology a fost folosit pentru prima dată în 1958 în revista  Harvard Business Review . Exprimarea autorilor a fost „Noua tehnologie încă nu are un nume bine stabilit; noi o vom denumi „tehnologia informației” ” și termenul a rămas neschimbat până în zilele noastre. Se pare că această tehnologie a informației a fost creată din îmbinarea electrotehnicii clasice și informatică.

Acum că am terminat cu partea de introducere hai să “intrăm în pâine”.

Cu ce se ocupă în mare parte un IT-st?

Toate elementele care preiau date, informații sau cunoștințe, mai exact limbajele de programare, structuri de date, calculatoare, procesoare,hardware, software și altele.

Deci cei care lucrează în domeniul IT se ocupă în mare parte cu instalare de software, proiectarea rețelelor de calculatoare complexe, managementul datelor, construcția de hardware pentru calculatoare, proiectarea de software, administrarea rețelelor informaționale.

Să nu uităm că în ultimii ani domeniul de lucru în IT s-a lărgit, cuprinzând acum și partea de telefoane mobile (smartphones), televizoare care se conectează la internet (smart TV), automatizarea automobilelor, aplicații militare și multe altele.

De aceea cererea de angajați în acest domeniu continuă să fie mare.

Câte persoane lucrează în domeniul IT&C în România?

În 2010 se estima că numărul de angajați este undeva la 115.800, iar în anul 2015 potrivit datelor Institutului Național de Statistică aproximativ 7000 de studenți ieșeau de pe băncile facultăților cu profil în IT. Noi personal credem că numărul de angajați în acest domeniu față de 2010 s-a dublat, iar numărul de studenți care termină în acest domeniu este aproximativ același ca în 2015.

Marile centre importante de la noi din țară sunt Cluj-Napoca, București și Timișoara.

Care sunt cele mai importante firme de IT&C din România?

Poate nu mulți dintre voi știți că în micuța noastră țară putem găsi multe firme cu renume în acest domeniu. Chiar dacă nu ați avut de a face cu domeniul IT sunt sigur că ați auzit măcar o dată de ele. Deci România este recunoscută pentru marii ei IT-ști. Vă oferim o listă cu câteva dintre aceste firme; am decis să le clasificăm după orașele în care se află.

  1. București: SAP SE, EA (Electronic Arts), Microsoft, Oracle, Dell, Ubisoft, Intel, Adobe, IBM (International Business Machines), Endeva, Freescale.
  2. Cluj-Napoca: HP (Hewlett-Packard), Softvision, EBS România, Betfair, iQuest, Evoline.
  3. Timișoara: Alcatel, Atos, ACI Worldwide ( Applied Communications Inc), OCE. Continental.
  4. Iași: Amazon, Mind, Capgemini,
  5. Brașov: Route 66, Siemens .

Care sunt cele mai căutate posturi în domeniul IT?

Știm deja de la televizor, internet sau de la alte persoane că cele mai căutate posturi de lucru și totodată și cele mai bine plătite de la noi din țară sunt în domeniul IT. Dar care mai exact? Păi cei mai căutați sunt cei care pot ocupa posturi de programator/developer în limbaj de programare PHP, Java și .Net .Majoritatea dintre cei care sunt pasionați și au lucrat în așa ceva visează ca într-o bună zi să lucreze la Google, Microsoft sau chiar Facebook. Dar la noi în țară cât de greu e să găsești un programator bun? Hai să vedem ce a declarat Florentina Greger, HR Manager la Zitec: „În domeniul IT lucrurile nu s-au schimbat foarte mult în ultima perioadă în ceea ce priveşte dificultatea de a găsi personal specializat şi bine pregătit din punct de vedere tehnic. În acelaşi timp, asistăm la un simţ de responsabilitate destul de scăzut din partea candidaţilor implicaţi într-un proces de selecţie, aceştia tratând adesea în mod superficial şi neprofesionist invitaţia de a participa la interviu, fără a conştientiza că pe termen lung reputaţia lor pe piaţa muncii s-ar putea degrada şi ar putea fi dezavantajaţi. În continuare, ne confruntăm în procesul de recrutare cu deficit de candidaţi care sa deţină competente profesionale corespunzătoare standardelor ridicate stabilite de către companie pentru angajare”. Cu toate că este criticat modul în care candidații tratează un interviu, în domeniul programării sunt multe locuri de muncă disponibile.

O altă mare firmă care are și un centru deschis la noi în țară, Ubisoft,are nevoie de specialiști pe video gaming. „Şcoala românească nu ne ajută, nu pregăteşte studenţii pentru o carieră în industria de gaming. De aceea, găsim greu seniorii în programare C++ specializaţi pe acest domeniu. Iar pentru departamentul IT avem dificultăţi în a recruta pentru poziţii ca Busi­ness Intelligence De­veloper, Se­nior Linux Adminis­trator sau .Net Arhitect. În Franţa, spre exemplu, există specializare în facultăţi pe zona de video gaming“, explică Grigoriada Stroe, directorul de HR al Ubisoft România. Din păcate noi nu putem decât să îi dăm dreptate, în România școala nu te pregătește pentru așa ceva, chiar dacă există o cerere suficient de mare pe piața muncii.

Acestea sunt doar două dintre exemplele în care există o cerere mare de angajați în piața muncii. Bineînțeles că există cereri și în alte domenii IT, iar cei care termină o facultate în acest domeniu sau chiar și un curs își găsesc foarte repede de lucru.